Българският светец отшелник Йоаким Осоговски живял през ХІ век. Заедно със

...
Българският светец отшелник Йоаким Осоговски живял през ХІ век. Заедно със
Коментари Харесай

Днес почитаме голям светец, вижте кой

Българският светец аскет Йоаким Осоговски живял през ХІ век. Заедно със свети Гавриил Лесновски и Прохор Пшински той е измежду най-известните почитатели на свети Йоан Рилски, почитани у нас като основатели на духовната ни традиция. 

Роден е някъде в западните български земи и в зрелост пристигнал в Осоговската планина. Заселил се в една пещера близо до настоящия град Крива паланка в Северна Македония. Посветил се на молитва и пост и прекарал остатъка от живота си безшумно и праведно. Българите от покрайнината го почитали като свят човек. 

Упокоил се в уединение на 16 август 1105 година Тялото му е открито от локални ловци, на които той в миналото оказал помощ в усложнението им и те с огромна респект го навестявали понякога. Този път те с страхопочитание погребали тленните му остатъци. След това постоянно идвали на гроба му, с цел да възпламенят свещица.

След половин век един овдовял духовник на име Теодор от Овче поле се поселил в мястото, където се подвизавал преподобният, и приел монашество с името Теофан.

Преподобният Йоаким му се явявал няколко пъти и му заръчал да извади от земята нетленните му мощи. Теофан извършил заръката на светеца. После построил храм и манастир на името на преподобния. В този манастир и до момента се пазят светите мощи на отшелника Йоаким.

Запазени са доста свидетелства на хора, на които свети Йоаким се явявал насън и ги съветвал в сложни за тях случаи. Много пъти преподобният опазвал по превъзходен метод своя манастир от грабежи. Също по този начин той се явявал в сънно признание на манастирските братя и ги наставлявал като същински свещеник, когато те правели неточности.

След като през 1185 година България се освободила от византийско робство, българският цар Калоян посетил манастира на преподобния Йоаким в деня на неговата памет.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР